Over en Weer | Hin und Zurück

De Stichting Over en Weer | Hin und Zurück werd in 2006 opgericht en stelt zich ten doel om geschiedenissen, verhalen en ontwikkelingen in het noordelijk Nederlands-Duits grensgebied te bestuderen en uit te werken. De stichting wil dit realiseren om over en weer tot een beter begrip van de menselijke betrekkingen in dat gebied te komen.

Wat doen wij?

Wij willen ontwikkelingen volgen in ons grensgebied. Gebeurtenissen uit het recente verleden, maar ook veranderingen in onze tijd willen wij signaleren en kritisch volgen.


Naast onderzoek kunnen ook conferenties, seminars en studiedagen bijdragen aan het bereiken van ons doel. Vaak zijn bepaalde feiten en gebeurtenissen aan de ene kant van de grens niet of nauwelijks bekend aan de andere kant ervan. Informatie en voorlichting vinden wij daarom belangrijk.

Hoe zijn wij ontstaan?

Het idee voor onze stichting is ontstaan na het bijwonen van enkele studiedagen in Zuid-Limburg. Daar is een werkgroep Grenzen-Loos, die activiteiten organiseert in de Euregio Maas-Rijn, in grote lijnen rond het drielandenpunt van België, Duitsland en Nederland.

Het zwaartepunt ligt hierbij op de jongste geschiedenis van de regio. Veel aandacht wordt geschonken aan menden die onder de terreur van het nationaalsocialisme hebben geleden of zelfs hun verleden verloren hebben. Anderen moesten vluchten of kwamen in concentratiekampen terecht.

Men probeert op een open en eerlijke manier over dit verleden te praten, waarbij vooroordelen worden afgebroken, maar historische feiten niet worden verbloemd. Om hierover grensoverschrijdend in gesprek te gaan geeft dit werk een grote extra dimensie.

Terug in Emmen vonden wij het de moeite waard om hier in onze eigen grensregio iets soortgelijks te organiseren. In dit gebied bleken er op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking al wel veel initiatieven te bestaan. Deze bleken echter van van economische en culturele aard: sport, muziek en dergelijke.

Een organisatie die zich bezighield met de vaak zo totaal verschillende beleving van de geschiedenis aan beide kanten van de grens hebben wij niet aangetroffen. Wij besloten daarom dat wij dit initiatief moesten nemen; een stichting oprichten die geschiedenissen, verhalen en ontwikkelingen in het noordelijk Nederlands-Duitse grensgebied bestudeert en uitwerkt.

 

Oprichters van de stichting zijn Klaas Hoogenboezem, Douwe Douwstra en Roel Bosch. Er kwam een samenwerking tot stand met de Volkshoheschule in Meppen, de universiteiten van Groningen en Oldenburg, het Dokumentations- und Informationszentrum in Papenburg en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Bestuur

  • Bert Finke, voorzitter
  • Klaas Hoogenboezem, algemeen bestuurslid

Het leggen van de Stolpersteine in de gemeente Emmen door Gunter Demnig is één van de projecten waaraan onze stichting heeft meegewerkt. Op dinsdag 19 april 2011 werden de eerste Stolpersteine gelegd.

Ons nieuwe logo

Met de vernieuwing van ons bestuur per 1 april 2022 hebben we besloten ook vernieuwing door te voeren in het logo van onze stichting. Hierboven ziet u het resultaat, dat ontworpen is door Jiska Ravor uit Emmen. Uiteraard zit er een verhaal achter dit nieuwe beeld- en woordmerk.

Jiska legt uit:  'Het beeldmerk is gebaseerd op het principe van samenwerking en uitwisseling tussen Duitsland en Nederland. Om dit abstracte idee te kunnen weergeven is er gekozen om te werken met de vorm van een pijl. De pijl staat symbool voor de uitwisseling, die in beide richtingen is uitgebeeld. De opbrengst van de samenwerking is af te lezen in de lichtroze en lichtblauwe streep. Op dit punt vindt de ontmoeting plaats tussen beide partijen.

Het logo is uitgevoerd in twee frisse kleuren met veel contrast. Ze staan symbool voor de samenwerking tussen beide landen.'

De Stichting Over en Weer | Hin und Zurück stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 0408 5887.