Oud Zandpol

De geschiedenis van een (veen)arbeiders dorp 1877-1950

B.J. Finke

 

Zandpol is een (veen)arbeidersdorp in de voormalige gemeente Schoonebeek tegen de grens van de gemeente Emmen. Het eerste huisje werd gebouwd in 1877 op een lage zandrug in het veen, waarnaar later het dorp 'Zandpol' werd genoemd. Een deel van de huisjes en keten die hier stonden werden gebouwd en verhuurd door Schoonebeeker boeren, maar een aantal individuele bewoners bouwden naast hun eigen woning andere huizen voor de verhuur. Zo groeide het dorp langzamerhand.

 

In het kader van de krotopruiming aan de noordgrens van de gemeente besloot het gemeentebestuur van Schoonebeek in het begin van de dertiger jaren huizen te bouwen op Zandpol. Dit was het begin van de sociale woningbouw, die later grotere omvang zou nemen.

 

Een belangrijke impuls kwam toen in 1884 het Stieltjeskanaal werd aangelegd en de bijbehorende sluis. De bevolkingsgroei die dit met zich meebracht had de komst van onderwijs, een stoomtram, wegen en elektriciteit tot gevolg.

 

Bert J. Finke (1965) beschrijft naast de dorpsgeschiedenis de behuizing- en bewoningsgeschiedenis van alle huizen die tussen 1877 en 1950 in Zandpol zijn gebouwd. Een reconstructie aan de hand van kadastrale kaarten laat zien waar de inmiddels afgebroken huizen hebben gestaan, evenals die van de huidige woningen. Per huis wordt de geschiedenis beschreven en de gezinssamenstelling van de bewoners.

 

De twee eerste exemplaren werden op 24 november 2017 in het dorpshuis 't Trefpunt te Zandpol aangeboden aan Frits Bos, de oudste bewoner van één van de beschreven huizen, en aan Jordy Richir, de jongste nazaat van het oudste huis dat nog op Zandpol staat.

 

ISBN : 978-90-826483-0-0

Jaar van uitgifte : 2017

Aantal bladzijden : 384

Bindwijze : gebonden

Formaat : 206 x 303 x 34,1 mm

Gewicht : 1.681 gram

Illustraties : 371

B.J. Finke, Oud Zandpol. De geschiedenis van een (veen)arbeidersdorp 1877-1950

de verkoopprijs is exclusief € 5,00 verzendkosten (bij verzending binnen Nederland)

 

Indien u liever telefonisch bestelt, kan dat ook: 058-255 29 97 of 06-22 55 91 18.

€ 29,95

  • 1,68 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Download
Oud Zandpol errata en aanvullingen
Hoe nauwkeurig een auteur ook werkt, fouten worden er eigenlijk altijd gemaakt. De fouten die zijn ontdekt in het boek 'Oud Zandpol. De geschiedenis van een (veen)arbeidersdorp 1877-1950' worden in dit bestand weergegeven.
Indien u ook een fout heeft ontdekt, geef dit dan zeker door via ons contactformulier en de auteur zal dit aanpassen in het overzicht van de errata.
Daarnaast heeft de auteur aanvullingen die hij heeft gevonden eveneens verwerkt in dit overzicht.
Oud Zandpol errata en aanvullingen.pdf
Adobe Acrobat document 8.7 MB

Reacties van lezers

 

'Na het uitpakken van het boek ben ik bijna 2 uur niet meer van mij stoel geweest! Wat is dit leuk om allemaal te lezen!

En ik herken een heleboel dingen erin, want mijn overgrootmoeder was Antje Guit. Mijn opa was Cornelis Vorsteveld, de enige zoon die ze had met haar eerste man, Willem Vorsteveld. Vandaar dat mijn vader ook Willem heette. Als kind kwam ik toch wel regelmatig bij de ooms en tantes van mijn vader, zoals bij tante Trijntje en oom Berend Jan, oom Arend en tante Hillie, en tantje Antje. Ik herinner me ook nog goed het huisje van opa Jentje en opoe Antje, want daar kwam ik ook wel. Ik noemde hem toen opa Baardje.

Kortom, dit boek is een schat aan herinneringen, ook met die mooie foto's erin!'

Tineke Vorsteveld uit Zuidlaren

 

'Gistermiddag arriveerde het boek over Oud Zandpol. Wat een indrukwekkend werk! Er moeten ongelooflijk veel uren research aan ten grondslag liggen. En ook nog zelf de opmaak verricht. Het resultaat moet vast veel voldoening geven!

Inmiddels heb ik er al uren in zitten lezen. Natuurlijk allereerst alles wat er in staat over Lucas Evers. Dat is meer dan waarop ik had gehoopt. Bij het zien van alle foto's kreeg ik natuurlijk erg veel spijt dat ik de foto van Lucas met zijn zussen niet eerder heb gestuurd. Ik wist al een tijdje dat hij het was die op de foto staat. En dan zou ook mijn oma in het boek hebben gestaan . . . 

Het is schrijnend om te lezen hoe ernstig de woningnood tot ver in de 20e eeuw was en hoe groot de armoede. Het boek geeft ook daar een indringend beeld van.'

Anneke van den Berg Jeths uit Epse

 

'Ik heb al een beetje het boek door gekeken en het is fantastisch wat een werk heb je daar in gestoken. Fijn. En heb gehoord dat de avond in Trefpunkt was ook een erfolg. Hartelijk dank noch en de groeten aan je ouders van een oude Zandpolster.'

Trijntje Meissner-Gommers uit Ringe (Duitsland)

 

'We hebben het boek over Zandpol deze week aan mijn schoonmoeder gegeven op haar verjaardag. Ze is er erg blij mee. Toevallig ben ik zelf op een bladzijde terecht gekomen waar de persoon op staat naar wie zij vernoemd is. Die foto is al uitgebreid bekeken. De rest volgt vast deze winter. Zelf vind ik het heel mooi dat, waar wij ons leven verder op bouwen zo bewaard blijft.'

Margot Grobbe uit Meppen