Den Oever

De geschiedenis van Den Oever en Nieuwen Oever

B.J. Finke

 

Den Oever is een kleine buurtschap ten zuiden van Emmen. De eerste bewoning is bekend van 1560. Aan het begin van de 19e eeuw was het buurtschapje uitgegroeid tot vier boerderijen. Door een grote brand in de zomer van 1846 bleef er maar één boerderij staan.

 

Iets noordelijker werd een nieuwe buurtschap gesticht met vijf boerderijen, in het begin onder de naam Nieuwen Oever. Omdat er in het midden van de 20e eeuw een rondweg aan de zuidkant van Emmen kwam, met een verbinding naar Klazienaveen, sneuvelden bijna alle boerderijen onder de slopershamer nadat ze waren aangekocht door de gemeente Emmen.

 

De laatste boerderij op de Nieuwen Oever brandde af in 1892, maar werd herbouwd. En de boerderij in de oude buurtschap Den Oever brandde af op Eerste Paasdag 1976 en werd ook herbouwd. Daarmee waren alle oorspronkelijke boerderijen verdwenen.

 

Bert J. Finke (1965) beschrijft de behuizing- en bewoningsgeschiedenis van alle boerderijen die tot het midden van de 19e eeuw in de buurtschap Den Oever werden gebouwd. Een reconstructie aan de hand van diverse bronnen laat zien waar de afgebrande boerderijen oorspronkelijk hebben gestaan. Genealogieën van de families Ten Oever (1560-1741) en Oevermans (1741-heden) maken de band tussen de erven en de families aanschouwelijk.

 

De tweede eerste exemplaren werden tijdens de boekuitreiking op 28 november 2017 in het dorpshuis 't Hoefijzer te Zuidbarge aangeboden aan Hendrik Stel uit Den Oever, de oudste bewoner van één van de beschreven huizen, en aan Ludwig Oevermans van Geeserveld, de jongste Oevermans-nazaat.

 

ISBN : 978-90-826483-1-7

Jaar van uitgifte : 2017

Aantal bladzijden : 208

Bindwijze : gelijmd in hardcover

Formaat : 206 x 303 x 20,7 mm

Gewicht : 1.021 gram

Illustraties : 200

 

B.J. Finke, Den Oever. De geschiedenis van Den Oever en Nieuwen Oever

de verkoopprijs is exclusief € 5,00 verzendkosten (bij verzending binnen Nederland)

€ 27,95

  • 1,02 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Download
Den Oever errata en aanvullingen
Hoe nauwkeurig een auteur ook werkt, fouten worden er eigenlijk altijd gemaakt. De fouten die zijn ontdekt in het boek 'Den Oever. De geschiedenis van Den Oever en Nieuwen Oever' worden in dit bestand weergegeven.
Indien u ook een fout heeft ontdekt, geef dit dan zeker door via ons contactformulier en de auteur zal dit aanpassen in het overzicht van de errata.
Daarnaast heeft de auteur aanvullingen die hij heeft gevonden eveneens verwerkt in dit overzicht.
Den Oever errata.pdf
Adobe Acrobat document 124.8 KB