Workshop

Landelijke & provinciale subsidies erfgoed

Stichting ErfgoedNetwerk Emmen

Gemeente Emmen

 

Het aanvragen van subsidies bij provinciale en landelijke fondsen en subsidiënten is voor veel erfgoedorganisaties een hoge drempel. Hoe schrijf je een projectplan? Wat moet er in een begroting staan? Hoe vragen we het aan? Bij wie moeten we zijn voor vragen?

 

Het gevolg daarvan is dat door erfgoedinstellingen in de provincie Drenthe te weinig financiële ondersteuning wordt aangevraagd bij provinciale en landelijke fondsen. Dat is bijzonder jammer, want daarmee doen we onszelf in Drenthe tekort. Projecten die we zouden kunnen opstarten, komen niet van de grond.

Het ErfgoedNetwerk Emmen en de Gemeente Emmen organiseren gezamenlijk deze workshopdag 'Landelijke en provinciale subsidies erfgoed'. U krijgt van een aantal grote organisaties te horen welke financiële mogelijkheden er zijn.

En 's middags wordt u praktisch geleerd hoe u een projectplan en een begroting schrijft. Want wij hebben gemerkt dat dit een struikelblok is voor veel mensen.

 

Datum : vrijdag 10 december 2021

Tijd : 9.30 - 15.00 uur

Locatie : Bruggebouw, Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Emmen

 

Voor wie is de workshop bestemd?

Deze workshop is bedoeld voor alle vertegenwoordigers van erfgoedorganisaties in de provincie Drenthe. Dit kunnen historische verenigingen, musea, verenigingen van immaterieel erfgoed, molenverenigingen etc. zijn.

 

Aantal deelnemers

Deze workshop wordt aangeboden aan maximaal 40 deelnemers.

Wij zien graag dat per erfgoedorganisatie 2 deelnemers zich aanmelden. De één zou zich op het projectplan kunnen richten, en de ander op de begroting. En samen onthoudt u beter wat er wordt verteld tijdens deze workshop.

 

Kan er ook aan deel van het programma worden deelgenomen?

Nee. Het is belangrijk dat u 's ochtends zowel het verhaal van de fondsen en subsidiënten hoort, als de praktische training in de middag volgt.

 


 

Ochtendprogramma 09:30 - 12:00 uur

 

Presentatie best practices

Een tweetal erfgoedorganisaties uit de Gemeente Emmen vertellen u over hun ervaringen met het aanvragen van substantiële bedragen aan subsidies.

09:40 - 09:55 uur     Hein Ruijgers, Smalspoormuseum te Erica

09:55 - 10:10 uur     Hank Peters, Museum Collectie Brands te Nieuw-Dordrecht

 

Fondsenpresentatie

Vier provinciale of landelijke instellingen praten u bij over de mogelijkheden die zij kunnen bieden voor financiële ondersteuning van uw erfgoedprojecten.

10:10 - 10:30 uur     Fonds Cultuurparticipatie

10:30 - 10:50 uur     Mondriaanfonds

10:50 - 11:10 uur     Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe

11:10 - 11:30 uur     Provincie Drenthe

 


 

Lunch 12:00 - 13:00 uur

De lunch wordt u aangeboden door de Gemeente Emmen.

 


 

Middagprogramma 13:00 - 15:00 uur

Het middagprogramma is een actief programma. Hier gaat u zelf aan de slag met het schrijven van een projectplan en een begroting. Dat zijn de meest essentiële onderdelen tijdens het aanvragen van subsidies.

 

Wie geven de training?

Workshopleiders van twee organisaties die veel ervaring hebben met het aanvragen van subsidies gaan u trainen:

  • Stichting Kunst & Cultuur, Assen : zet zich in de provincies Drenthe en Groningen in voor goed cultuuronderwijs en voor cultuurparticipatie in Drenthe
  • De Kunstbeweging, Emmen : kennis- en expertisecentrum voor kunst en cultuur in Emmen

De groep wordt opgedeeld in 5 à 6 subgroepen, en iedere groep heeft een workshopleider. Gezamenlijk wordt u aan het werk gezet. U denkt met elkaar na over een project dat u wilt opzetten en waarvoor u financiering nodig heeft.

U gaat een projectplan schrijven en een begroting opstellen. Praktisch bezig zijn is de beste manier om het te leren. De trainers reiken u een techniek aan waarmee het voor u overzichtelijk wordt wat u in een goed projectplan op moet nemen.

 


Aanmelding voor deelname aan workshop

 

Indien u zich liever via email of telefonisch aanmeldt, kan dat ook: bfinke@ziggo.nl of 06-22 55 91 18.

 

Aanmelding voor het symposium en buitendag Rondom Veencrisis ZO-Drenthe 1921-2021

€ 0,00

  • Beschikbaar