Tentoonstelling

Pracht in Dracht

Over Drentse streekdracht en tradities

Drentse vereniging 't Aol' Volk en Stichting ErfgoedNetwerk Emmen

 

 

Vanaf 1948 houden de leden van de Drentse Verenging ’t Aol’ Volk te Emmen zich bezig met het bewaren en uitdragen van het immaterieel en materieel erfgoed in Drenthe. In de tentoonstelling 'Pracht in Dracht. Over Drentse streekdracht en tradities' vertellen zij hun verhaal. Het is een tentoonstelling van ervaren en voelen.

 

Datum : 1 mei - 26 juni 2022

Verlengd tot 24 juli 2022

Tijd : 13:00 - 17:00 uur

Dagen : donderdag - zondag

Locatie : CBK Rensenpark, Hoofdstraat 114 te Emmen

Entreeprijs: gratis

 

Pracht in Dracht

In deze tentoonstelling wordt in vijf thema’s het verhaal verteld over de Drentse streekdracht en tradities. Het thema ‘Van jongs of an’ vertelt over Paasvuren, Palmpasen en voordrachtwedstrijden in de Drentse taal.

'In en um ’t kamnet’ laat zien wat er in het woondeel van de Drentse boerderij te zien was. De inhoud van het Drentse kabinet kan worden gevoeld. In het verhaal ‘Toen trouwen nog houwen was’ worden de rituelen rondom het huwelijk uitgelegd. Met alle materialen die daarbij horen: linnenwagen, neugerstok, huishoudplanken, brandewijnskom en puthaak.

De daagse dracht wordt niet vergeten. In ‘Eigengereid: over daagse kleren’ ziet u wat de Drenten tijdens het werk droegen. Een uitgebreide collectie daagse kleren hangt voor de bezoeker klaar om te ervaren en beleven.

Het sluitstuk vormt ‘Zilver, gold en kant’. Hierbij gaat het over de pronk van mannen en vrouwen in Zuidoost-Drenthe. En niet te vergeten de standsverschillen. Hoe rijker, hoe meer pronk. Een prachtige collectie zilver, goud en kant.

 

Brain Drain van Maartje Dijkstra

Het laatste thema is verweven met een moderne interpretatie van streek- en hoofddracht. Mode-ontwerpster Maartje Dijkstra ontwierp en maakte een jurk geïnspireerd op de sieraden uit de streekdracht.

Zij ontwikkelde Braindrain, een met de hand 3D-geprinte jurk die de indruk geeft van zwart kantwerk. De jurk is overladen met digitaal geprinte, goudkleurige onderdelen, die gebaseerd zijn op het gouden oorijzer. Door motoren en leds bewegen en lichten de onderdelen op in de maat van de muziek (niet tijdens deze tentoonstelling). Verbinding van traditie en nieuwe technieken.

De jurk wordt gepresenteerd samen met filmbeelden, waarbij de muziek werd geproduceerd door Beorn Lebenstedt aka Newk, waarbij hij o.a. melodieën opnam, die werden ingespeeld op het grote Hinsz-orgel te Leens (Groningen).

 

Weekendprogrammering

Het verhaal van de diverse gebruiken en voorwerpen wordt uitgebreid verteld. Wandhoge foto’s laten de historie van de streekdracht zien. Ook de Drentse taol is niet vergeten en door de hele tentoonstelling heen zijn Drentse gedichten te lezen.

 

In de weekenden is er een speciale programmering met streekdracht en tradities:

1 mei - optredens Folkloristische Dansgroep 't Aol' Volk

7/8 mei - Kledingshowgroep

14/15 mei - Jeugd- en Kinderdansgroep, met spelletjes voor kinderen

21/22 mei - Toneelgroep

28/29 mei - optredens Folkloristische Dansgroep 't Aol' Volk

4/5 juni - Drentse boerenbruiloft

11/12 juni - Palmpasen en Paasvuren

25/26 juni - Drentse voordrachten