Witte weiden, bruine brandstof

Drie generaties in Zuidoost Drenthe op het veen en in het veen

T. Dijck

 

Dit boek verhaalt de geschiedenis van drie generaties die in het veengebied van Zuidoost-Drenthe opgroeiden over een periode van ongeveer 100 jaar. Honderd jaar waarin Zuidoost-Drenthe een enorme metamorfose doormaakte. Ze stamden zonder uitzondering af van Duitse immigranten uit het naburige Emsland. Daar waren de Duitse voorouders kleine keuterboertjes die leefden van de boekweitverbouw op het hoogveen. In de tweede helft van de negentiende eeuw trokken ze, zoals heel veel anderen, naar het naburige Drenthe. Eerst vestigden ze zich, net als in Duitsland, op het hoogveen op de onafzienbare witte boekweitvelden. Toen de ontginning eenmaal begon bleven ze boer of ze gingen aan de slag in het veen, als veenarbeider.

Dit boek is echter méér dan een boek over slechts de voorouders van de schrijver. Het is een verhaal wat voor zoveel andere immigranten net zo gold. Landarbeiders die min of meer noodgedwongen de grens overtrekken om zowel economische redenen als voor hun persoonlijke veiligheid, om de dienstplicht in het leger van het oorlogszuchtige Pruisen te ontlopen.

 

ISBN : 978-90-826483-6-2

Jaar van uitgifte : 2023 (verschijningsdatum 7 december 2023)

Aantal bladzijden : 296

Bindwijze : gelijmd gebrocheerd, softcover

Formaat : 170 x 240 mm

Illustraties : 208

T. Dijck, Witte weiden, bruine brandstof. Drie generaties in Zuidoost Drenthe op het veen en in het veen

de verkoopprijs is exclusief € 5,00 verzendkosten (bij verzending binnen Nederland)

 

UITVERKOCHT

 

Mogelijk zijn er nog exemplaren te koop bij de volgende locaties: Veenpark te Barger-Compascuum, ReadShop Boekhandel Boelens te Emmen of Boekwinkel Omlo te Klazienaveen.

 

€ 32,50

  • 1 kg